25 Aralık 2011 Pazar

Kadın Niçin Köle Olur ?

 Yanıtı olan bir soru gibi algılanmasın bu başlık? Bu konudaki gözlemim ve çıkarımlarımı yazıyorum sadece.

Aslında tek bir yanıtı yok bir kadının köle olmasının. Her birinin oyküsü farklı.

Benim her birinde ortak gözlemim ,  kadın kimliğinin itaatkar ve hizmetkar yanını keşfetmiş ve burada kendini bulmuş olmaları kölelik  ruhunu  bazı kadınların içinde yaşatıyor. Öyle ki, şu anki kölem bazı şımarık kızları görünce "Keşke bir erkek şu şımarık kadını evire çevire bir dövse" diye içinden geçirdiğini söyledi bana. Kadın kimliğinin disipline edilmesi gereken, efendisine kendini  teslim etmesi gereken ve efendisine hizmet etmesi gereken bir kimlik olarak gormek ve kadının en anlamlı kimliğinin bu oldugunu dusunmek. Ortak noktaları bu.

Elbette başka konular da var.

Bazi konular freudian olarak acıklanabilir. Yani eskiden yaşadıklarının bilinçaltında oluşturduğu kölelik ruhu ya da submissive eğilim Bazen de sadece köleliği keşfedip kadın kimliğini burada bulmak ve kendini öyle iyi hisettmek bazen de fantazi olsun diye bunu yaşamak. Öncelikle bunlara bir bakalım.




Baba Figürü İle Yaşadıkları Sorunlar 

Kölelerin genelde kendi babalarıyla  olan sıkıntılara tanık olan kadınlar olduğu gözlemlenebilir. Ya aileya karşı ilgisiz bir baba, ya ekonomik olarak başarısız ve bir türlü dikiş tutturamayan bir baba, ya anne altında fazla ezilen pasif bir baba figürü.    Neyse ne, fakat babayla bitmemiş bir hesaplaşma olduğu kesin. Bu hesaplasmayı efendiye hizmetle yapıyor ve kendini iyi hissediyor diye bu sınırlı alanda özetlemek isterim.


Baba Figürüne Aşık Olmak (Elektra Kompleksi)
Babasına aşık olan onu çok seven ama bunu ona gösterma şansı  olmamış kadınların da kölelik ya submissive eğilimlerini gözlemledim. Özellikle erken yaşta kaybedilen babaya olan özlem bir efendiye hizmetle companse ediliyor olabilir.

Aileyi Cezalandırma Yöntemi Olarak Kölelik
Genç kadın, ailesinden beklediği takdiri, degeri ve ilgiyi zamanında görmeyince, onları cezalandırmak için kendi ruhunu ve bedenini aşağılamak isteyebiliyor. Doğrudan aileye zarar veremeyecegi ve bilinçaltındaki öfkesini yansıtamayan ruh, kendini yani onların kanından canından birini fiziken ve ruhsal olarak aşağılayarak aileden intikam alıyor. Aslında cezalanan ve aşağılan kadın degil, o kadının ailesi oluyor dolaylı yoldan. Bu da farklı vakalarda görebileceğiniz durum. Genelde erkek köleler bunu daha cok sergiliyorlar.



Fantazi:
Genelde geçici bir fantazi unsuru olarak  köleliği ve hizmet etmeyi hayal eden kadınlar olabiliyor. Cinsel olarak tahrik unsurunu arttırıyor  teslim olmak ve kullanıldıgı hissine kapılmak. Hatta efendisinin ona zorla sahip olması düsüncesi bile onları ıslatmaya yetebiliyor.  Bu tip submissive kadınlar sadece sekste ve karsılıklı rituellerde bu kölelik "rol"ünü seviyorlar.  Yani gerçek bir köle olmamalarına rağmen "gerçek bir efendi" ile fantazi yapmayı seviyorlar.

Mazoşizm:

Bazı kölelerde herşey yolundadır ama fiziksel acıdan beslenirler. Kimse onlar acı vermese bile tutup kendi bedenine acı verecek kadar mazoşizm icindedirler. Bu tür kadınların da kölelik ile soluk aldıklarını ve iyi birer köle olduklarını biliiyorum. Fiziksel şiddet görmek için köle olup sonra efendisi sayesinde tüm bu pürüzlerden kurtulup daha saglıklı bir beyne kavustuklarını da biliyorum.




Köle Olabileceğini Hiç Aklına Getirmeyip Sonradan Erkegi Sayesinde Bununla Tanışanlar

Bazı kadınların cok fazla submissive yanı olmamasına ya da olsa bile köle efendi iliskisi ihtiyacı duymamasına rağmen bir gün geliyor ki BDSM ile tanısıyor. Deneyimli bir erkeğin sayesinde ondan öğrenme yoluyla tanışıp seviyor ve kendine uygun buluyorlar.

Kinky ve Aykırı Olma Arzusu

Hayatta hep sıradışılığı seven ve sıradısılıktan beslenen bazı kadınlar ve erkekler vardır. İşte bunlar da aykırı ve toplum genelinden farklı iliski bicimleri ile soluk alıp beslenirler. BDSM de herkesin yasamak istemeyebilecegi ve herkesin bilmedigi bir iliski tarzı oldugu icin  bunu yasiyorlar.

Gerçekten Köle Olarak Hissedenler

İşte en sevdiklerim. Bunların ne aileyle , ne babayla , ne fantaziyle, ne aykırı olma arzusuyla dertleri var. Somut ve elle tutulur bir psikanalitik ve freudian neden yoktur ortada. Gerçekten köle olduklarını tüm hücrelerinde zaten hissederler, zaten hizmetkar bir yanları vardır, zaten  acıyla beslenirler, zaten egolarını bir erkekle yarıstırmayacak kadar şımarıklıktan uzak uyumlu insanlardır. Bir fırsatını bulup uygun bir efendiyle tanısınca da koleliklerini yaşayamaya baslarlar.


Özetle, bir kadının köleliği tercih etmesinin türlü sebepleri olabilir. Ne olursa olsun, eğer karşılarına sabırlı, sağduyulu, zeki, ögretmeyi ve geliştirmeyi seven, prensip ve degerleri olan , kölesini o an durdugu karmaşık ve dengesiz ruh halinden cıkartmaya  ve onun elinden tutmaya gücü yeten bir efendi çıkarsa, işte bu kadın dünyadaki en degerli köle olarak eğitilebilir.

Köle olmasının sebebi degil, kole oldugunda bu iliskinin ona kattıgı heyecanlar, kattıgı gelişim fırsatları, disiplin,, özgürlük ve güven hissi köleler için paha biçilmez bir hediyedir. Gerçek bir efendinin rolü de kendisine bedenini ve ruhunu teslim eden kadını egoları için ezmek ve ruhunu çiğnemek değil, bazı fiziksel ve sosyal yöntemlerle köleyi disipline ederek daha saglıklı ve erdemli bir noktaya taşımaktır.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık

Adsız dedi ki...

benim uzmanlık alanım değil bu konu ama acaba sizden bir de erkek neden köle olur ile ilgili bir fikir rica edebilir miyim Dominum bey :)
Esir Ruh

Kadın Efendi dedi ki...

:))) HER ERKEK BİR KADININ KANATLARI ALTINDA OLMAYI İSTER O KADININ ROLÜ NE OLURSA OLSUN .unutma her başarılı erkeğin arkasında akıllı(güçlü) bir Kadın vardır esir ruh.
şaka bir yana böyle bir soruyu soranın erkek cevabı verecek olanında erkek olduğunu düşününce gerçekten merakla bekliyorum ne yazacak Red Dominum Bey'in yorumu tabiki daha net ve açıklayıcı olacağı kesin . bu soruyu Ben cevaplayacak olsaydım eger diyeceğim tek şey Ruhun cinsiyeti olmaz ! olurdu . erkek köle kadın köle gibi kalıplara sokmazdım köleliği malum Benim kalemim değil çenem kuvvetli :) Özgür Ruh

Kadın Efendi dedi ki...

Yapmış olduğum yorumda yanlış anlaşılmaya meğil vermemek adına ufak bir düzeltme yapmak istiyorum HER ERKEK BİR KADININ KANATLARI ALTINDA OLMAYI İSTER O KADININ ROLÜ NE OLURSA OLSUN lafıma özellikle burada söylemek istediğim bir ANNE rolüydü :) bütün erkekler kendi ayakları üzerinde duracak hale gelene kadar o annenin kanatları altında olur bu doganın kanunudur ..zaten oraya kadar yazmış olduğumun şaka olduğunu belirtmiştim yinede yanlış anlaşılıp ego savaşı yapıyormuş imajı sergilemek istemem

Red Dominum dedi ki...

Sevgili Özgür Ruh,

Beyinsel haz ve kimliklerimiz üzerine bir yazı yazdım. Yazının bir yerinde kimliklerimizin bir bölümünün bilincdışı (unconcious) karanlık koselerde gizlendigi anımsattım.

Bu anlamda bir erkegin kölelik tercihini ve boyle bir ic dünyayla yüzlesmesini annelik ihtiyacına baglamakta güclük çekerim ben şahsen. Yeterli bir rasyonel acıklama bulamıyorum bu yorumda. yani durumu anlamama yardımcı olmuyor bu anne imgesi. Elbette bir parça etkisi vardır belki. Fakat ben bir kölenin hele bir erkek köleyse(kadına gore daha zorlayıcı bir sürecle yüzleserek gelmistir erkek bu noktaya cunku, toplumsal kimlikten dolayi) teninin etrafında elektrikten olusan bir "hale" ya da yüregi titreten bir atmosfer hissederek köle kimligiyle yüzlestigini ve bu köleligi bu elektirik hissiyle yasadıgını dusunuyorum. Bu elektirigi yaratmaya da annelik ihtiyacı gibi uysal bir ihtiyac degil tam tersine bu enerjiyi yaratacak güçte cinsel ya da kendini teslim ederek ve belki cezalandırarak arınma icgüdüsü diyebilirim. YAzarak anlatmakta güclük cektigim konulardan biri bu. Fakat dolaylı yoldan kendi ebeveynlerini cezalandırma içgüdüsü de buluyorum bir parca bunda. Sacma gelebilir fakat gozlemlerim burada. Toplumsal tanımdaki "erkek adam" kimliğinin yapmaması tembihlenen birseyi yaparak aileye bir baskaldırı ve bilinclatı bir intikam hissini de gozlemliyorum. İyi ya da kotu diye bir yargıya varmıyorum. Ama NEDEN kole olur bir erkek sorusuna bu bile daha iyi bir yanıt gibi geliyor bana. Her sosyal ve psikolojik olayın "birden cok nedeni olması" ilkesini anımsatıyorum kendime ve bir neden daha ekliyorum yukarıdakine...O da şu: Kendi icinden gelenlerle yüzlesme cesareti , toplumun bize sundugu çubugu tam tersi yöne bükme hareketini getirir. Yani kadının güclü erkegin kurban ve köle haline gelmesi "durum"undan haz alıyordur erkek köle. Kölenin yüzüne oturan bir kadın efendi kendi zevki icin ona amını yalatıyorsa , köle bu "aykırı" durumu yaratarak cubugu tersine bükmüstür. Ona mutluluk veren ve kimliğine ihanet ederek kendi olmayı saglayan sey bu olabilir. Kesinlikle bir kadının kölegini daha kolay anlayabilirken bir erkeginkini daha karmasık buluyorum. Ve belki canınızı sıkacak ama bir sahibeye , sahibelik vasfını köle erkek verir, zira kadının efendiliğinin kadınlık kimliğinden gelmez o erkek kölenin atfettigi bireysel o sahibeye ozel gücten gelir...Atfettigi diyorum bakın dikkatinizi cekerim. Köle atfeder ve sahibe sözüm caizse kendine atfedilen "rol"ü yerine getirir. Erkek efendi ve disi kole konusuna gelince işin rengi daha acımasız bir geceklige burunur. Disi koleler efendisiz yapamaz, yani tasmasını biraz gergin tutmasanız başka bir efendiye de aynı saygı ve teslimiyetle yaklasmaya hazırdır gibi bir genellemeye bile gitmeye cesaret edebilirim sanırım. Cok ucmus oldugumu bile bile....Abartı sayılmaz bu yorum. Erkek köleye baktıgımızda sahibesinin biricik özel kişiliğinin dısına cıktıgında gayet de herkese horozlanabilen bir erkek cıkabilir karsımıza.
Bu arada yanlıs anlasılmamak icin yaptiginiz nazik düzeltme icin tesekkur ederim. Ben de büyük konusmamayı ogrenmis insanlardan biriyim. Belki de bu nedenle iyi anlasıyoruz sizinle.
Kısacık bir alanda cok onemli bir konu hakkında "yanlıs anlasılmaya "müsait laflar etmis olmanın rahatsızlıgıyla konuyu kapatıyorum.

Kadın Efendi dedi ki...

Sevgili Dominum , sizinle anlaşıyor olmamış gerçekten olanüstü bir durum değil aslında simdiki yazacaklarım yanlış anlaşılırsa lütfen düzeltmeme müsade edin . malum ben kalemi değil çenesi güçlü bir kadınım diye şaka yaparken altında önemli bir ciddiyette yatıyordu . :) evet size ve yazmış olduğunuz yorumun büyük bir bölümüne katılıyorum , şöyleki katılmadığım yer yada dogru cümle hangisi bilemiyorum şuan katılıpta eleştiriye açık yer dersem daha dogru sanırım . bakın !

*
Kesinlikle bir kadının kölegini daha kolay anlayabilirken bir erkeginkini daha karmasık buluyorum.(katılıyorum ; sebep KADIN SAMİMİDİR YALANSIZDIR ZEVKLERİNİN DEĞİL EFENDİSİNİN KÖLESİDİR EFENDİDE OLSA KÖLEDE OLSA SEVDİĞİ KİŞİYE ÖMRÜNÜ ADAYACAK KADAR DUYGULARINDA GERÇEKTİR .ÇÜNKİ KADIN DUYGUSALDIR . bu sebeple duygularına yenik düşeceği için mahkemede şahitliği bile kabul edilmez (diye biliyorum)

* Ve belki canınızı sıkacak ama bir sahibeye , sahibelik vasfını köle erkek verir, zira kadının efendiliğinin kadınlık kimliğinden gelmez o erkek kölenin atfettigi bireysel o sahibeye ozel gücten gelir..Atfettigi diyorum bakın dikkatinizi cekerim. Köle atfeder ve sahibe sözüm caizse kendine atfedilen "rol"ü yerine getirir.
(katılmıyorum ).İlk BDSM denen tuhaf , tuhaf olup bir o kadarda ilgimi çeken bu felsefe ile 18 yaşımdayken Hollanda da tanıştım nedir ?ne değildir ?ne yapıyorlar? salakmı bunlar? ay yazık !! çok gereksiz ! kula kulluk mu olurmuş! bir insanı nasıl bu kadar aşağılayabilirler !! yaa aslında keyiflide :) wuuu süperr!!!diye milyonlarca kafa kurcalayıcı hatta yıllarca beynimi zihnimi kurcalayan soru ve cevaplarla yoğruldum durdum . birine it! köpek! yala !sus! kes! bekle ! demekle kısa cümleler kurup, yada face book gibi sosyal bir sitede havlayın ulan ! nerde benim itlerim diyen biri asla olmadım ! Ben köleme yavrum diye hitap eden bir tipim tamamıyle pozitif yaklaşır onu tıpkı kahve fincanım gibi sahiplenirim , dostlarımda da böyledir bana aidse o artık Benimdir ..derdiyle , sevinciyle ,hüznüyle sıkıntısıyla dışardaki duruşuyla tamamen ilgilenir gerektiği yerde korur kollar hatası olduğunda cezalandırır sırf egom yada keyfim öyle istedi diye elinde kırbaçla dolaşan biri değilim dir. BDSM iki mum damlatıp beş kırbaç vurmakla işte Ben oldum diyenlerden hiç olmadım . aksine Bende sizin gibi bu tiplerden müzdaripim . kaba olacak belki ama yeni nesil arama motoruna bdsm yazdığı an BDSM yİ karşılarına çıkan kadını bağlayıp becermeyi işkence etmeyi matah bir seymiş gibi sergileyen videolarla tanıdı . buda hep Amerikanın bok yemesi (o ayrı bir konu:) gelelim Kadına Efendiliği atfetmelerine ERKEKlerin (köle vs ) ....ve kadınında bu ROLu yerine getirmesine ...şapkayı çıkartıp önümüze koyup düşünecek olursak eger . nasıl bu Efendiliği kadına erkek atfediyorsa !!*** aynısı erkek için de geçerli sizin köleniz size aşkla tutkuyla bağlı olmasa hadi sokaktan gecen bir adam hükmetmeye kalksın yada it desin yada orospu fahişe vs . eminimki o size boyun egen her dediğinizi kosulsuz yerine getiren tüm egolarından arınmış ruh ve beden nasıl bir dişi kaplana dönüşüyor . en başta dediğim gibi Kadına her şey yakışıyor KÖLelik bile .. çünki yalansızlar tümüyle teslim olup Efendilerinin mutluluğunu mutluluk sayarlar .. Erkekler böyle değildir . aslına bakarsanız ben bir erkeğin köle olabileceğine bile inanmam .. çünki ataerklikten gelen sen erkeksin ! sen kadınmısın ? sofra topluyorsun pijamanı katlıyorsun sen erkeksin otur sen erkeksin su getiremezsin gibi sevgili cici annelerden başlayan bir Efendi roluna bürünürler peki ya bu ne zman kadar ?? takiiii ömründen 20 yılını verip sözüm ona adam ettiğin adamın karşısına( biz annelerin tabiri ile) çıkar sidiklinin biri 20 saniyede aklını alana kadar !!!

Kadın Efendi dedi ki...

*Erkek efendi ve disi kole konusuna gelince işin rengi daha acımasız bir geceklige burunur.(katılıyorum )
** Disi koleler efendisiz yapamaz, yani tasmasını biraz gergin tutmasanız başka bir efendiye de aynı saygı ve teslimiyetle yaklasmaya hazırdır (katılmıyorum ) HİÇ BİR KADIN KÖLE ARZULAMADIĞI ADAMA DEĞİL KÖLELİK YAPMAK SON NEFESİNDE BİR YUDUM SU BİLE VERMEZ! gibi bir genellemeye bile gitmeye cesaret edebilirim sanırım. Cok ucmus oldugumu bile bile....Abartı sayılmaz bu yorum.
Erkek köleye baktıgımızda sahibesinin biricik özel kişiliğinin dısına cıktıgında gayet de herkese horozlanabilen bir erkek cıkabilir karsımıza. (AYNEN DOGRU ) BUNA BİREBİR ŞAHİT OLDUĞUM BİR ÖRNEK . HİÇLİĞİ ÖĞRENİRKEN BEN BİR HİÇİM!! DERKEN HİÇ BEKEMEDİĞİ ANDA SEN NE ZAVALLI BİR ADAMSIN! LAFIMLA KAN BEYNİNE ÇIKIP ANLININ SAÇ BİTİMİNE KADAR KIZARAN ADAM TANIDIM BEN ...KÜÇÜCÜK BİR UYSALLIKLA YUMUŞAK DAVRANMAYLA GEVŞEYİP SİZİ SAHİPLENMEYE HATTA DAHA DA İLERİ GİDİP SAHİPLENİP HESAP SORMAYA KALKANI BİLE VAR ..BU SEBEPLE ERKETEN ASLINDA KABA OLACAK BİR B.K OLMAZ ... ONA VERDİĞİNİZ ROL NEYSE ONU OYNAMAKLA HÜKÜMLÜ BİR VARLIKTIR SADECE .. EFENDİNİZ OLMASINI İSTİYORSANIZ EFENDİNİZDİR , KÖLENİZ OLMAK İSTİYORSANIZDA ELİNE YÜZÜNE BULAŞTIRA BULAŞTIRA KÖLENİZDİRDE ...ÇÜNKİ ERKEK SADECE VE SADECE ZEVKLERİNİN KÖLESİDİR !! bu sebeple ayak fetishlerinin ben köleyim demesinden de belli değilmidir ? .. Kim görmüştür ? bir kadının sırf ayak yalayabilmek için aşağılanmayı bile göze aldığını yada bir bakış için otu ocagı yakıp evini terk ettiğini ? hayır ..hiç sanmıyorum bir kadın güvenmedği birine ne köle olur nede sahip erkek buna deger olmalıdır yaşanacak bir seyler varsa kayde deger .. ben bir köleye KÖPEK diye hitap etmem için o erkeğin köpek kadar degerli olması gerekir . diyor ve artık susuyorum . dünki yazmış olduğum yorum daha dogrusu ilk yazmış olduğum yorum bloga giriş yapmadığım için yayınlanmadı sonraki yazmam üstün körü ve tamamıyle espiri mahayetindeydi :) çünki bu soruyu benim kölem size sormuştu !!! bu sorunun cevabını defalarca konuşmuş olmamıza ragmen sevgilerimi sunuyorum .
(ileri gitmiş olabilirim Ben buyum dogrularımla hatalarımla , bana her dakika mıy mıy Emredersiniz diyen bir köle aramadım işte bu sebeple bu tarz soruları başka bir Efendiye gayet rahatlıkla sorup cevabını alabieceği dik duruşuyla özgür köleliğiye gözüme ilişen bir köleye sahip olmanın edasıyla yorumladım hepsi bu .. Özgür Ruh

Red Dominum dedi ki...

Ozgur ruh, özgürce yorumlarınızı paylaştıgınız için teşekkür ederim. Dedigim gibi, ben sizin gibi büyük laflar edemiyorum son yıllarda. Hayatı ogrendikce kadın şöyledir erkek böyledir gibi genellemelerim olamıyor. O yuzden yazdıklarınız üzerine ve dayanaklarınız üzerine yorum yapmasam iyi olacak:)

Aslıdna bu yazının baslıgı yani kadın (ya da erkek) niçin köle olur? sorusunun yanıtını kölelerin vermesi en dogrusu belki de:)

Adsız dedi ki...

susmayı daha çok seviyorum, mutlaka iten sebepler vardır ama bu neden-sonuç ilişkisinin sonuç kısmını Sahibem ile birlikte yaşıyorum. Neden kısmını kendime saklamak istiyorum.

Esir Ruh

nora luca dedi ki...

Bloğunuzu okuyana kadar bdsm konusunu ciddiye almıyordum. Çoğu yazınız gibi bunu da severek okudum, harikasınız. Ancak köleliğin her zaman psikanalizle açıklanabilecek bir nedeni olduğu kanaatindeyim. Her olayın birden fazla nedeni olduğunu söyleyip köleliğin nedensiz bir şekilde ortaya çıkabileceğini söylemeniz ilginç. Bu karmaşık bir konu, çok da bilgili değilim. Şu şöyledir bu böyledir diyemiyorum ama insanın gerçekten köle oluşuna, kendi gerçekliğini köle olarak duyumsayışına katılmıyorum. Kölelik, egodan arınmaktan, bilinçdışına ulaşmaktan ve onu kabul etmekten geçer. Böylesi bir değişim nedensiz olamaz. Toplumsal rollerden çok daha gerçektir bilinçdışı arzular, ama dışa vurulan arzu her zaman kişinin gerçekliğine ait değildir. Bilinçdışında sadist arzularla mazoşist arzular iç içedir, zıtlıklar bir aradadır. Ama bir köle gerçekte köle değildir, sadist ve mazoşist dürtülerin arasından mazoşist dürtüler gibi köleliğe iten şeyler gün yüzüne çıkmıştır sadece. Bir şeylerin bilince taşınması da kişilikten çok, yaşam şekliyle alakalı. Erkek egemen düzende kadın itaat etme ya da erkek kimliğine bürünme seçeneklerinden birini seçmek durumunda kalabilir, çeşitli nedenlerden itaat isteği ağır basabilir. Sevgiyi kaybetme korkusu kadını köleliğe itebilir. Penisi kaybetme korkusu da erkeğe aynı şeyi yaptırabilir. Medusa mitolojisinde de bu korkunun erkeğin kadına karşı hissettiği korkuyu görüyoruz. Kişi çocukluktan “No pain no gain” fikrine alıştırılmış olabilir, zevk almak için acı çekmeye şartlandırılabilir. Kendisinden nefret edip cezalandırılması gerektiğini düşünebilir. Ya da kendisi dışında bir şeyden nefret eder, şiddeti arzular ve dışa vuramadığı şiddeti kendi içinde hissetmek ister. Bir yandan da canını acıtacak birine ihtiyaç duyar çünkü bunu kendi kendine yapmaktan acizdir. Çoğu insan yalnız ve güçsüz hissetmemek için kurallara boyun eğer, sizin de bahsetmiş olduğunuz saçma rollere bürünür. Bazıları bu kuralların dışındaki benliğine erişmek ister, sürüden ayrılır. Ama böylesi bir özgürlüğü bir anda kucaklayamaz, tam da toplumsal kuralları unutmuşken boyun eğecek, tanrılaştıracak başka bir şey arayışına başlar ki bu aşamada bir efendiden daha iyi bir şey olamaz. Yapılan her şey, çekilen her acı onun içindir çünkü, kişinin kendisi için değildir. Fedakar anne rolüne bürünülerek arzuların kişinin kendi bilinçaltına ait olduğu gerçeğinden özellikle kaçınılır. Ölüm itkisi kişiye acıyı arzulatabilir, karşı cinsin elinden acı çekmek istenebilir. Anne tarafından dünyaya getirilen erkek, canının yine anne tarafından alınabileceği korkusuyla anne figürüne, kadına boyun eğebilir. Bu dediklerim tamamen babayla, aileyle yaşananlara, aykırı olma isteği gibi şeylere indirgenemez. Şu an aklıma bunlar geldi, nedenler çoğaltılabilir.

Red Dominum dedi ki...

Nora luca, oncelikle bakış açın cok zengin ve farklı perspektifler sunması açısından bana da yararlı oldu. Teşekkürler. Fakat verdigin ornegin altında ne var sence? Yani kişinin kendini cezalandırmak istemes, mesela.... Kişi durduk yerde kendini cezalandırmak ister mi? Anne ve babaya karsı sucluluk duygusu ya da onlardan intikam cesidi olarak kendini cezlandırır. Ya da onları mutlu etmek icin. Tamam zaten ben sadece kök nedenlerden dem vuruyorum yazılarımda. O nedenle detaya girmiyorum.Kabul... ama senin ornegidneki gibi no pain no gain tarzı "mislearned behavior" denilen yanls kodlamalar, ya da kendi cezalandırmak istemelerin kök nedenlerinden biri aile icindeki kimlik, konumlanıs vs. ayrıca kisi neden kole olmak istesin? sorusunu sormussun. buradaki "köle" kelimesi bir metafor aslında. Bir benzetme. Kişi kole olmak istemez zaten..Kişi submissive ve itaatkar ruh parçacıklarını kölelikle (kölelik metaforuyla yani) pratige dokme alanı bulur...Niye submissive 'dir..Cok farklı nedenleri vardır diyorum ben de. Senden cok farklı seyler idddia etmiyorum diyelim. Tekrar sagol.

nora luca dedi ki...

Cevabınız için ben teşekkür ederim. Dediğiniz gibi çoğu konuda aynı düşünüyoruz. Bu arada yorumunuzu okuyunca anladım ki itaat isteği yerine itaati seçmek desem daha doğru olurmuş. Fikrimi belirttim ama yine bi özet geçeyim. Ölüm korkusu, hayatta yapılan yanlışlardan duyulan pişmanlık, kendinden ya da başka bir şeyden nefret etmek, yas, melankoli hali, erkek egemen toplum, insan ilişkilerinde başarısızlık vb. içsel çatışma unsurları insanı köleliğe itebilir. İçsel çatışma da sadece aileden değil, başkalarıyla kurulan ilişkilerden ve dürtülerden kaynaklanabilir. Amaç benliği her yönüyle kavramaksa kişinin köle oluşunun nedenleri ruhsal gerçekliğin çok alt kısmında diye ortada elle tutulur bir neden yok demeyelim bence. Gerçekten köle olarak hissettiğini düşündüğünüz birini iyice incelediğin, yukarıda saydığınız nedenlerden birini ya da başka bir nedeni mutlaka bulursunuz.