21 Ocak 2012 Cumartesi

Bir CEO Olarak Efendi

Köle efendi ilişkisini , kapitalizmin DNA'sı olan şirketlere benzetebilir ve Efendi ile CEO(Chief Executive Officer) arasında bir analoji kurabilirsiniz.
Ne kadar üst düzey bir yönetici olursanız olun, eğer şirket içinde CEO ile asansörde karşılaşmanız bile büyük bir olaydır ve ne diyeceginizi şaşırabilir , hatta heyecanlanabilirsiniz. Köle ile Efendi arasındaki ilişki de çalışanlar ile CEO arasındaki ilişkiye benzer.
Çünkü strateji, güç, şirketi ve oradaki iklimi, enerjiyi belirleme, ipi gerdirme ya da zaman zaman gevşetme, zor hedeflere ulaşma, diğer şirketlerden fark yaratan bir vizyon ortaya koyma,  ne tür insanlarla çalışılacağına, hangi partnerlerle iş yapılacağına , kaynakları ve zamanı nelere ayırmak gerektiğine en tepede CEO karar verir. Ve diğerleri de onu izler.   Şu şekilde açıkayayım....



CEO'nun konumundan kaynaklı olarak egoist bir yanı olsa da şirketi ve altındaki çalışanları egosunu tatmin için bir araç olarak kullanmaz. Modern anlamdaki köle efendi ilişkisini klasik köle efendi ilişkisinden ayıran en önemli nokta budur. Klasik köle efendi ilişkisinde, parayla satın alınmış bir köle ve onun Efendinin egosunu tatmin etmesi söz konusudur. Oysa günümüzde biz Efendilere gönüllü olarak köle olan modern kadınla ilişkimiz klasik kölelerin kullanımıyla aynı değildir.

Biraz açalım bunu... Klasik kölelik döneminde kölenin canını yakmak, onu cezalandırmak, ona emir vermek ve hizmet beklemek mümkün. Bizim de kölelerimize boyle yaklasmamız mümkün. Buraya kadar sorun yok. Asıl sorun, tüm bir köle efendi ilişkisini Efendi'nin KEYFİ üzerine oturmak artık mümkün değil. Aynen bir CEO nasıl kendi keyfine gore sirketi yonetemezse modern efendi de o iliskiyi SADECE keyfi için yönetemez. Cünkü modern Efendinin klasik efendiden farklı olarak bir VİZYON sahibi olması, 3 adım sonrasını öngörmesi , ilişkide bir İKLİM ve hissedilen bir ENERJİ'yi olusturması şart. Klasik efendinin umrunda olmayan konular bunlar. Fakat modern Efendi bunları yapmadıgı takdirde  ilişkinin başladığı ay o ENERJİ tükenebilir ve sadece acımasızca kullanılan bir kadın ve yıkılmış bir iç dünya ortaya çıkar.  Bunu yapan bir Efendi de olsa, sonuçta modern bir zamanda yaşaniyor, herkesin bir sosyal yaşamı, bir ailesi ve geleceği var. Modern efendi gücünü kırbaç ve zincirden  ya da paradan almaz, aynen bir şirket CEO'su gibi vizyonundan,  yaratıcılıgından, liderliğinden, riskleri dogru hesaplamasından, sorumlulugundan, öngörü ve sagduyusunan, GÜVEN uyandırmasından, isteklerini açık ve net şekilde ifade etmesinden, iletişim becerisinden, farklı durumlara adapte olabilmesinden alır. Modern Efendi kırbaçla ve zincirle değil de gösterdiği liderlik ve ilham verici yaklaşımıyla tutuyor kölesini elinde. Vizyonsuz şekilde "İsterse siktirsin gitsin , kullandıgım kadar kullanmış olurum" yaklasımıyla köle sahipliği yapılmaz. Bunu yapan Efendi'nin acizliği ve fırsatçılığının ispatıdır bu durum. Bir köleyi elinde tutacak, ona ilham verecek, ona bir vizyonel transformasyon yaşatacak bir efendilik gösterecek  yetkinliği yoksa,  kölenin bunu farkedene kadarki o kısacık  anlama doneminde köleyi kullanır . Sonra köle gider ve geride o sözde Efendinin acizliği kalır.

Başka Efendi'ler hakkında pek atıp tutmayı sevmediğimi biliyorsunuz. Fakat şu var ki , başka kölelerin bana anlattıkları, zamanında içinde bulundugum bir takım ilişki ağları içinde tanık oldugum seyler ve sizlerin de kolayca ulasabilecegi internet sayfalarında hala bazı efendilerin kendilerini klasik efendilik koltugunda konumlandırdıklarını görüyorum. Gönüllü olarak modern hayatta size köle olmuş birine, zaman ve mekandan bagımsız bir sekilde yüzyıllar oncesinin efendiligini birebir sergilemek kelimenin birinci anlamıyla körlüktür gibime geliyor .

 Modern kölelik bir GÜÇ DEĞİŞİMİ' dir , klasik kölelik gibi GÜÇ YİTİMİ değil. Klasik kölelikte zincirle zorbalıkla kelepçeyle kölenin tüm iradesi ve gücü elinden alınır. Kölenin güç yitimi vardır. Modern kölelikte GÜÇ  DEĞİŞİMİ (Power Exchange)  ise kölenin kendi iradesi ve gücünü gönüllü olarak tek kişiye vermesi sözkonusudur.
Bu durumda güç değişimini korumak ve her iki tarafın lehine kullanmak da CEO yani modern Efendi'ye düşer.

Modern efendi CEO'dur. İlham verir, sonuçları öngörür, sürekli gelişime odaklanır, zorlayıcı hedefler koyar ve o hedeflere doğru koşarken de insanlara yol gösterir. Eh tabi bunu yaparken de buradan keyif alır, konumu gereği bir takım  lükslerden yararlanır, insanlardan kendine hizmet etmesini bekler. Bunu liderliğiyle saglar, kartvizitinde yazan ünvanıyla degil. Efendi ünvanı tek başına birşey demek degil onemli olan onun altını doldurmak.

5 yorum:

atxd24 dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

çok güzel bir benzetme olmuş

Red Dominum dedi ki...

Evli ve Seks Bağımlısı Bir Adam, yorumun için teşekkür ederim. Yorumlarının devamını bekliyorum. Hep dişi köleye yazıyorsun kıskanıyorum ama:))

highwaystar dedi ki...

Günümüz DS hayatında , ortalığı saran eskort sahibe ve abaza efendi portrelerinin karmaşası içerisinde , çok net ve çok güzel bir betimleme olmuş bu satırlar...
Hükmetmek , teslim almak bir sanattır ...Bir efendi , kimi zaman tek bir fiske vurmadan , sadece bir bakışıyle kölesini nefes bile alamaz hale getirebiliyorsa , bedeninden önce ruhunu ele geçirip beynini ayaklarının altına alabiliyorsa , ancak o zaman gerçek bir efendi , gerçek bir hükmeden olacaktır...Master sıfatını sadece çüküne müşteri bulmak için adının önüne koyanların mutlaka okuması gereken bir yazı olmuş bu satırlar ...

Red Dominum dedi ki...

Değerli Highwaystar, köle efendi ilişkisinde bir Efendinin rolünü ve bunun özünü kavrayabilen birilerinin blogumu okuması güzel. Katkın için teşekkürler