8 Kasım 2011 Salı

Köle Efendi İlişkisinde Klişelerden Kurtulmak

Dünya çapında BDSM denildiğinde akla ilk gelen şey Stereotype davranışlar, Klişe'ler ve ön kabul görmüş kurallardır.

Klişleri kötü ya da yanlış olarak değerlendirmiyorum hatta öğrenmek isteyenler için bazı klişeler ve kalıplaşmış kurallar birçık yanlış anlamayı engeller. Kölenin ya da efendinin hangi kavramdan ne anlaması gerektiğini klişelerden ve genel geçer BDSM kavramlarından öğrenebilir.

Mesela  BDSM kavramıyla ilk tanışan birinin BDSM'i acı felsefesiyle özdeşleştirip bunun güvensiz bir alan  oldugunu dusunmemesi icin ve hatta bunun gerçekten güvensiz bir alan olmaması için   "Safe Sane  And Consensual" klişesiyle tanışması yararlıdır.  BDSM'in  güvenli, makul ve uzlaşmacı yanını ön plana çıkartmakta elbette ki bu klişe çok işe yarar. Fakat bu klişe bir anayasa gibi bağlayıcı değildir.

Bunun gibi yüzlerce klişe ile bezenmiş bir BDSM evreni var. BDSM evrenine baktığınızda, bu külliyat zamanla bunları yaşayan ve deneme yanılma yoluyla işin dogrusunu ve kurallarını keşfeden insanların, daha sonra yaşayacak olanlara  tavsiyeleri olarak algılanmalı. Özellikle BDSM külliyatında oluşan kavram ve klişeler yeni efendilere yönelik önerilerden oluşan bir külliyattır.

Örneğin yeni efendilere şu tür öneriler  sunar bu binlerce terimden ve kuraldan oluşan külliyat:

-İnsan anatominisini bil ve köleni hastahanelik etmeyecek pozisyonları öğren
-Safe Word ile elinden bir kaza çıkmasını engelle.
-Bir kölelik kontratı ile kölen ile arandaki oyun alanını ve power exchange kurallarını belirle bir commitment  yani mutabakat üzerinden ilerle
-Kölenin  fiziken ve psijkolojik olarak canına okuduktan sonra onu toparlamayı unutma..bunun için Aftercare  yap.
-Köleni korkutacak oyunlar oynarsan buna Fear Play adını ver, unutma

gibi...

Aslına bakarsanız her tür paradigmanın ve kuramın aynen BDSM'de oldugu gibi kendi jargonu ve klişeleri var.  Fakat sorun şu ki, BDSM camiasındaki insanların bu klişeleri tanrısallaştırarak  "aracı amaç haline getirmesi"....  Bu yazının özü, BDSM temel kavramlarının abartılmaması ve içselleştirildikten sonra  araçlardan kurtulup BDSM'in özüne inmek gerektigi...Bunu söylüyorum...

Örneğin müzikte bazı klişeler var ama bir virtioz sahneden performans gösterirken , "şu anda sliding tekniği kullanıyorum, simdi  Fa diyez 7'li akora 7/8 ritmle vuruyorum" demiyor. Sanatın içine giriyor ve o parçanın kendisi oluyor virtioz.

Psikoterapilerde de böyle...Bircok sorgulama ve analiz yöntemi ve klişesi vardır. Fakat iyi bir psikolg "şu anda powerfull questions" soracagım, ardından da empatik dinleme yapacağım  aldıgım yanıta göre de rational emotive bir iletişim kuracağım hastamla demez. Doğal akışında sürdürür terapisini, elbette bunu kendinde varolan ve damıtılmış deneyim ve bilginin sundugu büyük resme hakimiyetle yapar.

Kendi içinde derinleşen bir öyküsü olan, cinsel ve zihinsel disiplinle coşkuya  ve gelişime giden bir köle efendi ilişkisi için tüm bu klişelerin el kol bağlayıcı gölgesinden kurtulmak ve bilgeliğin ve sağduyunun  virtioz mecralarında koşmak gerekiyor.

Belki BDSM isminden bile kurtulmaya giden klişelerden uzak bir yolu tarif ediyorum.

4 yorum:

GuzelSevisenTurk dedi ki...

Bilgi dolu yazılar, tebrikler.

Red Dominum dedi ki...

Yorumunuz için teşekkürler. Zaman buldukca yazmaya calisiyorum. Okuyan birilerinin oldugunu bilmek güzel. Yararlı bilgiler dışında, bu konuda biraz daha felsefi bir duruşa işaret etmek istiyorum bu yazılarla.

CKCKCKKCĞğ dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Red Dominum dedi ki...

Marca , bazı film karelerinde tek kelime edilmez ama o "an"ın görsel ve duyuşsal anlamı çok daha derindir.
Bunu görebilmene sevindim.